Saturday, February 1, 2014

Family Home Evening - Pioneer Heroes


  
  
Pioneer Heroes: Brigham Young  
Week 29 – A Year of FHE 2011  
ayearoffhe.blogspot.com  
  
  
What You'll Need: scriptures, GAK 507: Brigham Young, GAK 411: Brigham Young Enters the  
Salt Lake Valley, baby food jars, heavy cream, pennies, dish towel, coloring page, coloring tools.  
  
Quote: David B. Haight ­ As we look at Brigham Young and reflect upon the inspiration and  
direction that came to that most unusual man, we recall how he was able to...move forward,  
with the wagon trains crossing the West and into the Salt Lake Valley into what would become  
Zion.  
  
Opening Song: Pioneer Children Sang As They Walked  (PCS #214)  
  
Lesson:  
  
Joseph Smith was the first Prophet of the Latter­days.  Joseph established the church, started  
building Temples, restored the Priesthood and did many other wonderful things.  When Joseph  
Smith died the church needed another Prophet to lead and guide it.  The Lord called Brigham  
Young as the 2nd Latter­day Prophet.  
  
(Show GAK 507: Brigham Young)  
  
As a boy, Brigham Young was never able to attend school.   He had to work on his family farm  
and help his father do very hard work.  He also had to help his mother and sisters take care of  
the house.  Brigham said, "I used to work in the woods logging and driving team, summer and  
winter....I learned to make bread, wash the dishes, milk the cows, and make butter*...Those are  
about all the advantages I gained in my youth. I know how to economise (save money), for my  
father had to do it”. Brigham always worked hard.   
  
*You may want to begin your butter making activity now. See Activity section for instructions.  
  
At the age of fourteen, Brigham Young began work for a furniture maker and house painter. He  
was really good at his job.  He was known for the beauty of his stairwell decorations, fanlight  
doorways, door frames, stair rails, louvered attic windows and, above all—fireplace mantels”.  
  
When Brigham was an adult he joined the church and followed Joesph Smith and the teachings  
of the gospel faithfully.  
  
As the Prophet of the church Brigham Young led the Pioneers across America to settle in Utah.   
It was a very hard trip and many pioneers got sick and died.  But Brigham Young had seen a  
vision of the Salt Lake Valley and knew they had to keep traveling until they found it.    
  
(show GAK 411: Brigham Young Enters the Salt Lake Valley)  
  
After many months of traveling and hardships Brigham Young arrived in the Salt Lake Valley. He  
was very sick when he got there, but he lifted himself from his bed and said, "This is the right  
place."  Then he pointed to a place where the Saints would build the Salt Lake Temple.  he also 
started to build the St. George Temple and dedicated it when it was finished.  He died before the  
Salt Lake Temple was completed.  
  
Brigham Young, second President of the Church, was the pioneer leader who guided the Saints  
west to the Salt Lake Valley. He taught the people to stand for truth and righteousness, to work  
hard, and to be educated.  
  
Bear your testimony about the strength and character that Brigham Young had.  You may also  
share testimony of the Pioneers and their struggles, obedience and faith.   
  
Practice Song: If you are teaching your family the JULY Song of the Month, go over the words  
and music with your family.  
  
Activity: Choose from the following activities as they best suit your family.  
  
Make Pioneer Butter (at end of pdf)  
  
Brigham Young talked about learning to make butter when he was a boy.  Pioneers always made  
their own butter. Click Here to download pdf of recipe and photo intrustions.  
  
Brigham Young Coloring Page (at end of pdf)  
  
  
Treat: Brigham Young's Favorite Doughnuts  
  
This recipe belonged to Emily Dow Partridge Young, wife of Brigham Young. Because there was  
not a great variety of foods, when something was made it was generally made in large quantities  
and Grandmother Young's recipe was double this size. You may double the recipe or cut it in half  
and you'll find the doughnuts are as tender and crispy and delicious as anything made out of a  
modern cookbook. Nutmeg, incidentally, was the chief spice in the early days and was grated  
tediously by hand over tiny metal nutmeg graters.  
  
(makes two dozen doughnuts)  
  
2 cups buttermilk  
2 large eggs, beaten  
1 cup sugar  
5 cups sifted flour  
2 teaspoons (baking) soda  
1 teaspoon baking powder  
1 teaspoon salt  
1 teaspoon grated nutmeg  
1/4 cup melted butter or shortening  
  
­ Combine buttermilk, eggs and sugar and blend well.   
­ Beat in sifted dry ingredients. Then stir in melted butter.   
­ Roll or pat dough on floured board about 1/4 inch thick and cut with 2 1/2­inch doughnut  
cutter.   
­ Fry in hot fat (375° F) till golden brown on both sides.   
­ Drain and sprinkle with sugar as desired.   
  
*photo and recipe via mormontimes.com  


Make Your Own Butter  
A tutorial by Emilie Ahern  
  
  
  
Supplies  
­ 1 small baby food jar for each child  
­ 1 nickle for each child (optional)  
­ heavy whipping cream  
­ salt  
­ thin kitchen towel/cheese cloth  
  
Directions  
1. Wash a small empty baby food jar out with soapy water.  Rinse well and fill it halfway with warm water.   
  
2. Place nickle(s) into jar and microwave on high for 3 minutes. (the metal does not spark, not sure why,  
but it doesn't).  Make sure water comes to a full boil and stays there for at least two minutes.  Remove  
from microwave with oven mitts.  
  
3. When cool enough to handle remove nickel and clean jar and nickel thoroughly with dish soap. Rinse  
well and dry with paper towels.  
  
4. Fill each baby food jar about half way to the top with heavy cream, add a pinch of salt.  Add nickel and  
put the lid on securely.  
  
5. Shake the jar for about 5 to 10 minutes.  Make sure the top is properly closed as it could leak.  Around  
five minutes you should notice the cream coating the jar.  
  
6. In about 5­10 more minutes you'll notice a large lump of butter has formed.  Bonus: that watery liquid  
is pure, bonafied Buttermilk.  Use it to make pancakes tomorrow morning.  
  
7. Scoop the butter out of the jar and place it inside a clean kitchen towel or cheesecloth.  You may  
squeeze gently. This extracts all of the left over liquid and leaves you only with the solid butter.  
  
8. Scrape from towel into a small dish.  Place in fridge for 10­15 minutes to firm up if desired.  
  
9. Spread onto toast or other bread item and enjoy!  
  
Yield: One small baby jar filled half way makes a finished yield of about 1 Tablespoon of butter. You can  
have multiple family members participate with small jars if you want a higher yield or you may use a  
larger jar.  You could use a pint canning jar, but add more nickles and more salt before shaking.  Just  
always fill you vessel only half way full.  
  
P.S. I did this with the girls with the larger size baby jars and it took the same amount of time.  10­15  
minutes total. 

No comments:

Post a Comment